Når du anvender udsåning af vilde frø, skal du tage højde for frøenes oprindelse, da lav genetisk diversitet kan betyde en dårlig tilpasningsevne til lokale forhold og fremtidige miljøforandringer. Ved at høste frø fra forskellige lokale donorlokaliteter kan man sikre, at frøene er genetisk tilpasset de lokale forhold. Gennemførelse af metoden kan dog være dyr og langtrukket.
Du skal også være opmærksom på, at hyppig høst på donoarealerne kan betyde en overudnyttelse af arealet, og det kan skade biodiversiteten på de pågældende donorarealer. For at undgå overudnyttelse anbefales det, at du maksimalt årligt høster 20 % af frøene fra flerårige arter og højst 5-10 % af frøene for enårige arter.
Opformering af vilde planter til naturgenopretning
For at beskytte donorarealer og imødekommer et behov om store mængder frø til naturgenopretning i fremtiden kan man med fordel systematisk opformere vilde plante frø. Det kræver dog investering i produktionsudstyr, areal til opformering, mandskabstimer mv. Samtidig skal du være opmærksom på bevarelse af planternes naturlige egenskaber og genetik, såvel som at sikre at frøene bruges inden for et afgrænset geografiske områder, hvor du må formode, at planterne er tilpasset miljø og klima.
Ved opformering er det derfor vigtigt at have fokus på at bevare den genetiske variation, og være bevist om ikke at udføre selektion i opformeringen f.eks. på de individer der har den største frøproduktion.
Som naturforvalter eller projektleder kan det være en stor opgave at opformere vilde frø og derfor er du ofte afhængig af, at kunne købe frø for at realisere projekter med genopretning af naturlig vegetation. Samtidig er det dog ikke muligt at få fat i større mængder af frø fra hjemmehørende danske arter. Desuden er der ikke nogen form for kvalitetssikring af de frø, der er på det danske marked i dag, som sikrer at indsamling og opformering sker på en ansvarlig måde med fokus på bevarelse af de oprindelige genetiske egenskaber og kendskab til kildeområder.
Udsåning af vilde planter i naturgenopretning er udbredt i andre lande, f.eks. i Tyskland, hvor der er kommercielt salg af frø, der kan benyttes til naturgenopretning. Organisationen ”Verband deutscher Wildsamen- und Wildpflanzenproduzenten” (sammenslutning af tyske producenter af vilde frø og vilde planter), forkortet VWW, har siden 2005 stået for certificering af frø til naturgenopretning i Tyskland (www.natur-im-vww.de) . Tilsvarende certificerede produktion af hjemmehørende plantefrø findes ikke på det danske marked.
I dag er der i Danmark et stort udbud af frø fra frøfirmaer som markedsføres som gavnlige for biodiversiteten uden, at der er nogen certificering eller sikkerhed for hvordan frøene er produceret. Selvom man køber hjemmehørende arter, er det usikkert hvor arterne stammer fra og hvordan genetikken er bevaret.
Måske derfor er der heller ikke eksempler fra Danmark på, at solgte frøblandinger bruges i naturgenopretning.
Forvaltning af arealer er afgørende for genopretningssucces
Praktiske erfaringer viser at genopretningsindsatsernes succes afhænger af den efterfølgende forvaltning af de nye naturarealer. Som nævnt tidligere er det derfor ikke tilstrækkeligt at tage arealer ud og udså dem med vilde planter, da de uden forvaltning vil gro til i konkurrencestærke almindelige arter som ofte vil udkonkurrere de udsåede planter.
Behovet for forvaltning er særligt stort på tidligere dyrkede arealer, hvor næringsstofniveauet ikke kan nedbringes til naturlige niveauer. Her er der særligt stor risiko for at næringstollerante arter som agertidsel, lodden dueurt, draphavre, stor nælde og vild kørvel kommer til at dominere utilsigtede. Den mest effektive forvaltning er afgræsning med store planteædende dyr, såsom kvæg og hest, der går på naturarealerne i naturlige tætheder året rundt. Det er den forvaltning, der efterligner græsningsdynamikken fra naturlige økosystemer bedst muligt.
Erfaringer fra Knudshoved, hvor der har været helårsgræssende kvæg og heste på arealerne fra starten af projektet, viser, at det er vigtigt, at dyrene sættes på så hurtigt som muligt og mens vegetationen er under etablering. Efter fire år har kombinationen af helårsgræsning og udsåning vist sig, at være den helt rigtige opskrift på at gendanne et artsrigt græsland på tidligere dyrket landbrugsarealer.
Fremtiden for naturgenopretning i Danmark
Skal de mange nye danske naturarealer på gammel landbrugsjord for alvor bidrage til at standse biodiversitetskrisen, er det nødvendig med en effektiv naturgenopretning på arealerne. Selv om udsåning er tidskrævende og dyrt viser internationale undersøgelser at det ofte er nødvendigt for at sikre en effektiv genopretning.
Udsåning bliver i dag brugt i flere og flere naturgenopretningsprojekter, men er langt fra standard når arealer tages ud af landbrugsproduktion og overdrages til naturen. F.eks. er der et stort potentiale i en effektiv naturgenopretningsindsats på de mange lavbundsarealer der udtages til miljø- og klimaformål. Potentialet for at understøtte biodiversiteten ville blive meget større, hvis biodiversitet var et ligestillet mål i udtagningsprojekterne med finansiering af effektive genopretningstiltag.
Naturgenopretning med udsåning af vilde planter har et stort potentiale på naturarealer etableret på tidligere landbrugsjord. Hvis udsåning af vilde planter inden for en kort årrække skal udvikle sig til en standardindsats i naturgenopretningsprojekter, er der behov for nem adgang til store mængder kvalitetsfrø. Det er svært at forestille sig, at høst på eksisterende donerarealer på sigt kan dække behovet. Hvis effektiv naturgenopretning for alvor skal blive en succeshistorie i Danmark, er det nødvendigt med bedre rammer for at sikre en frøproduktion af god kvalitet. Der er behov for en certificeringsordning og, at der bliver investeret i opbygning af en frøproduktion til naturgenopretningsprojekter.
Forfattere: Tobias Sandfeld Jensen, specialkonsulent og Rikke Rørby Graversen, chefkonsulent, SEGES Innovation.